Procedure Tot Bescherming Gemeentehuis

Op 14 mei 2011

Het gaat om de gemeentehuizen van Tielen, Poppel, Arendonk en Dessel. Ze werden allemaal op het einde van de 19de en in het begin van de 20ste eeuw gebouwd door de provinciale bouwmeesters Taeymans. 'De vier gemeentehuizen hebben een grote historische waarde', zegt Vlaams minister voor Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois Bourgeois (N-VA). 'Ze werden allemaal ontworpen door de familie Taeymans. Ze hebben meer dan een halve eeuw de bouwstijl van kerken, pastorieën, gemeentehuizen en scholen bepaald in het arrondissement Turnhout.'

 

Niet alleen voor de gebouwen wordt een procedure tot bescherming opgestart, Ook het interieur van de gemeentehuizen van Tielen, Arendonk en Dessel (zoals zitbanken, bolluchters, vergadertafels, stoelen en boekenkasten) worden mee in de bescherming opgenomen.

 

Ten slotte heeft de minister ook zijn oog laten vallen op twee kasseiwegen in de Kempen. Het gaat om de kasseiwegen van de Heide in Retie tot in Geel en om de weg van de Zanddijk tot aan de Grensstraat in Dessel en Retie. Deze wegen dateren uit het begin van de 20ste eeuw. 'De ronde vorm van de wegen, het materiaalgebruik en de professionele aanleg geven de kasseiwegen een rustiek karakter en een esthetische meerwaarde', zegt de minister.  (vgd)

 

 © Corelio

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is